Правила за постапување со„колачиња“

За да ја одржувате интернет страницата и да обезбедите дека нејзините функционалности се на очекувано ниво, нашиот веб сајт kupikompjuter.mk  користи технологија позната како “колачиња”.
Колаче (eng. Cookie) е мал податок со мала големина кој интернет страницата ја сочувува во компјутер или на мобилниот уред на посетителот. Колачето овозможува интернет страницата да ги „запомни“ постапките на посетителите од претходните посети. Повеќето пребарувачи дозволуваат користење на колачиња, меѓутоа корисникот во секое време може да ги избрише или во пребарувачот да постави забрана за чување на истите. Најчестите причини за користење на колачиња се: идентификување на посетители, запомнување на специфични кориснички преференци, помагање во внесување на информации што веќе биле внесени за време на претходните посети, собирање податоци за анализа и промотивни кампањи. 

Колачињата можат да се класифицираат:

Според времетраењето: 

Привремени колачиња – се чувуваат на вашиот компјутер и автоматски се бришат по затварање на пребарувачот. Тие овозможуваатна интернет страницата да добие привремени информации, како што се коментарите или статусот на кошничката за купување.
Постојани колачиња – остануваат во вашиот пребарувач дури и по затворање на истиот и обично имаат датум на истекување. Тие чуваат информации какви што се корисничкото име и лозинката, што ви овозможува да ја користите функцијата „запамти ме“ при најавување, за да не мора да ги внесувате корисничкото име и лозинката секој пат кога ќе ја посетите kupikompjuter.mk страницата. kupikompjuter.mk користи постојани колачиња за да го олесни пристапот на регистрираните корисници.

Според правното лице од каде доаѓа:

Колачиња од прва страна – тие доаѓаат од интернет страницата што сте ја посетиле и можат да бидат привремени или постојани. Тие и овозможуваат на интернет страницата да ги чува податоци кои се користат кога корисник повторно ќе ја посети интернет страницата.
Колачиња од трета страна – има неколку надворешни сервиси кои чуваат ограничени колачиња за корисникот (Facebook, Instagram, Google Analytics i AdWords).

Според цел:

Неопходни колачиња: Тие се клучни за користење на интернет страницата и без истите страницата ќе ја нема целосната функционалност. Функционалните колачиња може да вклучуваат колачиња кои обезбедуваат услуга која корисникот ја побарал.

Колачиња за следење и анализа: Се собираат анонимно, тие не можат да ја следат активноста на корисникот на други интернет страници и се користат за следење на однесувањето на корисниците и за мерење на однесувањето на публиката и составување на извештаи за подобрување на интернет страницата.

Маркетинг колачиња за персонализирање на понудата и целење и рекламирање: Се користи за прикажување реклами релевантни за корисникот и неговите интереси. Овие колачиња може да се користат и за мерење на ефективноста на кампањата со која корисникот бил во контакт за време на посетата на интернет страницата.