Uncategorized

Водич за купување на веб камера за состаноци, предавања или гејмање

Видео разговорите се важен дел од секојдневното работење. Сите имаме онлајн состаноци а изминатава година бевме принудени да работиме од дома при што видео состаноците навистина беа дел од нашето секојдневние. Без разлика дали ви треба веб камера за состаноци, предавања или гејмање, вистинските веб-камери со висок квалитет можат многу да направат за тоа како изгледате.

Еве што треба да знаете кога купувате веб-камера.

Технички спецификации

Еве неколку основни карактеристики што треба да ги барате при купување нова веб-камера:

РЕЗОЛУЦИЈА

Веб-камера со висока резолуција е задолжителна. Колку е помала резолуцијата, толку попикселирана изгледа сликата на екранот. Повеќето современи веб-камери поддржуваат само снимање видео со висока дефиниција. Побарајте резолуција за снимање видео од најмалку 720p или поголема. Веб-камерата со 1080p е подобра и овие стануваат сè почести и подостапни.

РАМКИ ВО СЕКУНДА (FPS)

Рамките во секунда се исто така многу важни. Веб-камерите без висок FPS создаваат резултираат во пикселирано видео и периодично замрзнување на сликата. Провете FPS во спецификациите на веб-камерата. Потребни се минимум 15 FPS за проследување видео.

ЛЕЌИ

Видот на леќата што ја има веб-камерата влијае на нејзините перформанси. Некои модели на почетно ниво имаат пластични леќи. Сепак, паметно е да се држите со стаклена леќа, што ги подобрува перформансите без значително зголемување на цената.

ФОТОГРАФИИ

Побарајте веб-камера што снима фотографии со најмалку два мегапиксели. Повеќето модели денес прават одлични фотографии и вообичаено е веб-камерите да имаат 15 мегапиксели.

МИКРОФОН

Вграден микрофон е друга стандардна карактеристика. Не е тешко да се најде веб-камера со два или повеќе вградени микрофони. Квалитетот на микрофонот е значително подобрен со текот на годините. Омни-насочените, кои снимаат од секоја насока околу камерата, може да се најдат во повеќето веб-камери од среден опсег и од висока класа.

АВТО-ФОКУС

Автоматскиот фокус е друга карактеристика што треба да ја барате. Повеќето луѓе не седат совршено мирни додека снимаат. Веб-камерата треба да се фокусира, барем малку, на местото каде што седите во однос на неа.

СПЕЦИЈАЛНИ ЕФЕКТИ

Во зависност од видот на видео разговор што го правите, можеби ќе сакате да вклучите специјални ефекти. Многу веб-камери доаѓаат со овие способности. 

Веб камери за состаноци – Тука иде листа од веб-камери што ги има на сајтот со краток опис и технички спецификации за истите 

Веб камери за предавања – Тука иде листа од веб-камери што ги има на сајтот со краток опис и технички спецификации за истите 

Веб камери за гејмање – Тука иде листа од веб-камери што ги има на сајтот со краток опис и технички спецификации за истите 

Подесување на веб-камерата

Веб-камерите најчесто доаѓаат со USB приклучок. 

1. Поврзете ја веб-камерата со вашиот лаптоп или компјутер

  • Веб-камерата треба да има USB кабел што се вклучува директно во една од USB-портите на вашиот компјутер. Ако не влегува, свртете го за 180 степени за правилна инсталација – USB-каблите влегуваат во приклучокот само во една насока.
  • Ако имате Mac, веројатно ќе треба да инвестирате во адаптер USB на USB-C за да работите со обична веб-камера.

2. Инсталирајте го софтверот на веб-камерата (доколку е потребно). Софтверот најчесто можете да го најдете на веб-страницата на компанијата за веб-камера, освен ако на пакувањето нема информации за поинаква инсталација.

3. Почекајте да се отвори страницата за поставување за вашата веб-камера. Повеќето веб-камери денес се plug-and-play модел, така што процесот на стартување треба да започне автоматски.

4. Следете ги сите упатства на екранот.

5. Притиснете го копчето Инсталирај, а потоа изберете ги преференциите и поставките за веб-камерата.

6. Откако ќе се инсталира веб-камерата, подготвени сте да започнете со прилагодување и тестирање на вашата веб-камера. Треба да ги тестирате протокот на видео и аудио (ако има микрофон) за да се осигурате дека работи правилно.

Системски барања за веб-камера

Не секоја веб-камера работи со секој компјутер или оперативен систем. Забележете го вашиот компјутер и оперативен систем, а потоа проверете ги барањата за веб-камерата што сакате да ја купите. Корисниците на Mac и Linux треба тука да водат посебна грижа. Повеќето производители на веб-камери проверуваат дали нивните веб-камери работат на сите тековни верзии на Windows. Сепак, наоѓањето камера за Mac или Linux (вклучувајќи Chromebook) може да биде предизвик.

Повеќето веб-камери имаат минимална брзина на процесор, меморија и побарувања за хард диск. Ако вашиот компјутер е нов, тој треба да ги исполни или надмине овие. Ако планирате да работите со видео со висока резолуција на постар систем, може да наидете на проблеми со компатибилноста.

Иако многу лаптопи доаѓаат со вградени веб-камери, сепак има многу причини да се купи посебна веб-камера. Камерите од лаптоп знаат да имаат мали леќи, бледи бои, лоша светлина и пикселирана слика во вечерните часови. Вредна инвестиција е ако имате онлајн состаноци, држите предавања или пак стримате игри. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *