Uncategorized

Водич за купување тастатура за PC, лаптоп или ТВ

Кога ќе седнете на вашиот компјутер, каде одат вашите раце? Тие одат веднаш на тастатурата и, најверојатно, ќе останат таму додека не станете. Со толку многу време поминато на тастатура, зошто некогаш би се задоволиле со генеричката тастатура што најчесто доаѓа бесплатно со вашиот десктоп компјутер или лаптоп?

Помеѓу нивните главни улоги во пишување и играње, тастатурите имаат огромно влијание врз нашето целокупно компјутерско искуство. Правилните тастатури ни овозможуваат да пишуваме побрзо и попрецизно и со помалку замор.

Купувањето нова тастатура може да биде комплицирана одлука, па затоа го составивме овој водич како преглед на она што е најважно да знаете кога купувате нова тастатура.

Механизми на копчиња

Со тастатурите работиме поинтимно и почесто отколку со кој било друг компјутерски хардвер. А тастатурите имаат различни видови на механизми на копчиња, наречени switches, кои го одредуваат чувството на пишувањето на тастатурата кај корисникот. Тоа значи дека пишувањето на различни тастатури може да биде многу различно искуство.

Поточно, тастатурите имаат различни тактилни атрибути – работи како што се пат на копчето, активности по притискање на копчето, одговор и потребна сила за регистрирање дека копчето е притиснато – што резултираат во различни, субјективни искуства. Тастатурата што е добра за еден корисник може да биде лоша за користење за друг.

Постојат многу видови на switches, но најчести се силиконската купола, ножиците и механичките. Секој од овие има свои предности и слабости.

Силиконска купола

Свичовите со силиконска купола користат две гумени мембрани формирани во куполи кои се depressed кога ќе притиснете копче, што ја комплетира врската помеѓу две кола за да испрати сигнал до компјутерот. Помалку скапите тастатури обично користат ваков тип на свичов, кој има тенденција да произведува послаби и помалку прецизни чувства, копчињата се повисоки и бараат поголемо растојание за патување за да се регистрира притискање на копче. 

Ножици

Свичовите т.н. ножици користат пластични парчиња што создаваат механизам за ножици во дизајни на куполи, што се поврзува со копчињата и овозможува пократко патување, а со тоа и тастатури со понизок профил. Современите тастатури за лаптоп користат токму ваков свич и овозможуваат осетливо чувство со поголема прецизност, а исто така се често потивки и бараат помалку сила. Поновите Apple MacBooks користат специјални механизми т.н. пеперутки кои користат неверојатно тенки тастатури со исклучително кратко патување, но со многу јасна реакција – што некои луѓе ги сакаат, а некои ги мразат.

Механички

Механичките свичови имаат многу различни дизајни, но секој од нив користи метални пружини кои се depressed кога корисникот ќе притисне копче. Тие имаат тенденција да обезбедат најчувствителни повратни информации, бараат различни количини на притисок и генерираат различни нивоа на звук. Механичките тастатури се омилени меѓу гејмерите заради прецизните одговори и долгиот животен век, благодарение на поцврстата конструкција.

Тие се исто така популарни меѓу дактилографит, во споредба со свичовите куполи затоа што за нив може да биде потребно помалку патување за да се регистрира дека копчето е притиснато. Затоа, тие можат да обезбедат многу брзо и прецизно искуство со пишување.

Распоред на копчиња

Повеќето компјутерски тастатури користат слични распореди со истите сетови на основни копчиња. Овие вклучуваат:

  • Копчиња со знаци, кои вклучуваат и азбучни, нумерички и копчиња за интерпункција
  • Копчиња за модификација, како што се shift, Ctrl, ALT и Fn
  • Командни копчиња на системот, како што се ESC и PrtScn
  • Копчиња за едитирање, како што се Enter, Delete и Backspace
  • Копчиња за навигација, како што се копчињата со стрелки, Home, End, PgUp и PgDn
  • Функциски копчиња, кои можат да се менуваат со специфични контролни копчиња како што се јачина на звук, осветленост на екранот и други

Може да има варијации на овие основни копчиња. На пример, тастатурите на Apple користат копчиња Cmd и Option, и многу нови тастатури вклучуваат Windows и наменски екрани за мени за работа специјално со Windows 10. Некои тастатури, исто така, вклучуваат нумерички тастатури за побрзо и поефикасно внесување на нумерички податоци.

Имаше време кога стандардната тастатура имаше точно 104 копчиња, но тие денови се во минатото. Денес, повеќето тастатури имаат најмалку 104, но многу имаат уште неколку копчиња повеќе.

Ергономија

Пишувањето е повторувачка задача што често ја извршуваме со часови истовремено. Како таква, таа може да предизвика различни физички проблеми, почнувајќи од едноставен замор до посериозни состојби како што е синдромот на карпален тунел.

Затоа, производителите на тастатури прават ергономски модели кои се дизајнирани да ги принудат дактилографите да ги држат рацете под агли поудобни и кои го намалуваат стресот. Овие дизајни може да варираат од едноставно менување на аголот на тастатурата, така што рацете и зглобовите остануваат под природен агол до разделување на тастатурата за да се одржат рацете и зглобовите во „v“ форма.

Безжични наспроти жични тастатури

Една од најжешките дебати кога станува за купување на тастатура е дали да изберете безжична или жичена. 

Примарната предност на безжичните тастатури е тоа што корисниците можат полесно да ги движат наоколу. Но, безжичните тастатури имаат некои лоши страни. Првиот е дека тие треба да се напојуваат, што обично значи или полнење на тастатурата со заменливи батерии или периодично полнење. Најчесто, корисниците исто така можат да ја вклучат тастатурата преку USB кабел и таа да работи како жична тастатура.

Безжичните тастатури исто така може да резултираат во латентност, што значи дека може да има мало задоцнување помеѓу притискањето на копчето и регистрација на неговиот сигнал од страна на компјутерот. Латентноста е особено важна за гејмерите, за кои одложувањата во дел од секундата може да значат разлика помеѓу живот и смрт во играта.

Конечно, безжичните тастатури користат една од двете технологии за поврзување со компјутери. Некои користат радиофреквентни (RF) врски што можат да пречат на други безжични уреди, обично во опсегот од 2.4GHz. Другите користат Bluetooth конекции, кои генерално не пречат на други уреди, но бараат Bluetooth врска. Лаптопите обично има Bluetooth, но можеби ќе треба да купите Bluetooth адаптер за да ја поврзете со десктоп компјутер.

Безжичните тастатури имаат свои предности и имаат тенденција да бидат поскапи од жичените тастатури. Тие се сè попопуларен избор, кој вреди да се разгледа.

Тастатура за компјутер – Тука иде листа од тастатури што ги има на сајтот со краток опис и технички спецификации за истите 

Тастатура за лаптоп – Тука иде листа од тастатури што ги има на сајтот со краток опис и технички спецификации за истите 

Тастатура за телевизор – Тука иде листа од тастатури што ги има на сајтот со краток опис и технички спецификации за истите 

Секој корисник треба да избере тастатура што одговара најдобро на сопствените преференции и потреби, но има некои карактеристики и термини што треба да ги разберете за да ви помогнат да донесете соодветна одлука за купување.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *