Uncategorized

8 причини за лаптоп а не десктоп

Продажбата на лаптопи низ целиот свет ги засени десктоп компјутерите повеќе од една деценија. Во 2019 година, продажбата на десктоп компјутери беше вкупно 88,4 милиони единици во споредба со 166 милиони лаптопи. Тој јаз се очекува да порасне на 79 милиони наспроти 171 милиони до 2023 година.

Не сте убедени? Разгледајте ги овие осум причини зошто лаптоп, а не десктоп компјутер.

Преносливост

Првата и главна предност на лаптопот, во споредба со десктоп компјутерот, е неговата преносливост. Лесната, компактна и вградена батерија во лаптопот овозможува лесно преместување од едно до друго место. Многу модели се толку тенки и лесни што можете да ги носите секаде со себе. Благодарение на оваа лесна преносливост, можете брзо да пристапите до потребните податоци, каде и да сте.

Готов производ

Лаптопот е лесен за употреба без дополнителни уреди. Има сè, како што е сопствена тастатура, вграден глушец, микрофон, вградена камера, и вградени звучници. Го вадите од пакувањето и можете веднаш да го користите. 

Пристап до Интернет

Пристапот до Интернет е втора клучен фактор за порастот на побарувачката за лаптопот затоа што обезбедува можност за пристап до Интернет преку безжична технологија Wi-Fi. Со лаптопот може да пристапите до Интернет секаде каде што има Wi-Fi покриеност. Покрај тоа, некои лаптопи ви дозволуваат да инсталирате SIM-картички за пристап до 4G мобилен интернет.

Работа офлајн

Лаптопот е лесен за употреба за сите видови презентации. Во ваквиот случај, вие не зависите од техничката опрема на местото на одржување. Лаптопот може да работи офлајн, односно полначот за батерија воопшто да не е приклучен.

Големина на екран

Преносливоста е голема карактеристика на лаптопот, затоа е неопходна помала големина на екранот. Обично, големината на екранот се движи од 10 инчи до 17 инчи. Но, сè уште можете да го поврзете вашиот лаптоп со надворешен монитор или проектор со која било големина.

Користење на електрична енергија

Потрошувачката на енергија што ја користи лаптопот е помала од онаа на десктоп компјутерите. Ова е затоа што лаптопот има помали компоненти, што значи дека е потребно помалку електрична енергија за да можат да работат.

Хардвер за лаптопи – Тука иде листа од производи што ги има на сајтот со краток опис и технички спецификации за истите 

Додатоци за лаптопи – Тука иде листа од производи што ги има на сајтот со краток опис и технички спецификации за истите 

Секој од нас има различен стил на користење технологија. Кога станува збор за компјутерите, лаптопите нудат лесна преносливост, нешто што декстоп компјутерите не успеваат да го понудат. 

Ако сте некој кој е постојано во движење во однос на работата, ќе ви треба моќен уред како лаптоп. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *