Uncategorized

7 едноставни трикови за подолг живот на вашите кабли и полначи

Имаме тенденција да се грижиме за траењето на батеријата како да е тоа најважниот аспект на нашите уреди (телефони, таблети, лаптопи и сл.), И додека трае батеријата , ние често забораваме дека овие батерии се во суштина бескорисни без нивните соодветни полначи.

Не велиме дека не треба да се грижиме за продолжување на животнот век на батеријата на нашите уреди (линк до 5 совети за подолг живот на твојот лаптоп). Тие совети се важни. Но, треба да се грижиме исто толку добро, ако не и подобро, за животот на полначите и каблите. Еве седум едноставни трикови за подолг живот на вашите кабли и полначи.

Исклучувајте од главата

Никогаш не фаќајте го полначот за неговиот кабел и да го исклучувате од струја на тој начин. Можеби ќе работи и ќе изгледа како да не сте направиле штета, но со текот на времето напорот ќе предизвика непоправлива внатрешна штета. Истото важи за кои било други кабли – секогаш исклучувајте ги од главата.

Чувајте ги на суво место

Држете ги каблите и полначот подалеку од вода. Не ја полнете батеријата на вашиот лаптоп, таблет или телефон во вашата кујна, бања и доколку ви се истури вода, исчистете ја веднаш.

Чувајте ги на ладно место

Екстремните температури, и топли и ладни, можат да ги оштетат полначите и каблите. Обидете се да не оставате полначи на подот, особено во топли средини. А во зима изолирајте го.

Торба за чување на полнач и/или кабли

Кога најмалку очекувате, залутан полнач или кабел лесно може да ве сопне. Ова не само што може да предизвика оштетување на самиот полнач или кабел, може сериозно да ве повреди!

Користете заштитник од пренапони

Никогаш не знаете кога може да снема струја и ако бранот на електрична енергија е доволно голем, може да ги оштети или уништи електронските компноненти. Не ризикувајте и користете заштитник од пренапони, особено за време на бури или во згради со слабо дизајнирани кола.

Користете заштитник од пренапони

Никогаш не знаете кога може да снема струја и ако бранот на електрична енергија е доволно голем, може да ги оштети или уништи електронските компноненти. Не ризикувајте и користете заштитник од пренапони, особено за време на бури или во згради со слабо дизајнирани кола.

Овозможете му простор за дишење на трансформаторот

Трансформаторот од полначот за лаптоп може да се загрее за време на процесот на полнење. За да избегнете прегревање додека вашиот лаптоп се полни, проверете дали е поставен некаде со многу протоци на воздух, особено ако знаете дека ќе бидете приклучени на подолг период.

Избегнувајте контакт со остри рабови

Контактот со остри површини како рабовите на масата може да ја истроши гумата што ги штити жиците кабелот на полначот на вашиот лаптоп. Без разлика дали често го преместувате полначот од едно на друго место или имате назначен центар за полнење, осигурете се дека овие деликатни кабли не се изложени на остри рабови.

Сето ова значи дека убаво е да имате резерва од вашиот полнач или вашите кабли, во случај да се расипат. Но следењето на овие совети ќе го подобри и продолжи животниот век на вашите кабли и полначи.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *